onsdag 30. juli 2008

Finnsnes - Tromsø

Vi er akkurat ankommet Tromsø, etter en fin tur fra Finnsnes. Dagen startet med sol og varme, men da vi startet nordover forsvant sola ganske raskt. Da vi kom til Rystrømmen stoppet vi for å fiske litt mens vi ventet på at strømmen skulle snu. Det ble sei i massevis. Det ble over 50 sei på under en halv time, så vi var nødt til å slippe ut noen, og gi noen til en seilbåt som lå ved brygga der vi la oss for å koke middag.
Da vi dro, fikk vi endelig se en moskus. Den lå delvis skjult imellom trærne ett stykke fra sjøen, men den var diger og et fantastisk skue.
Igjennom Rystrømmen hadde vi god fart, over 9 knop. Det ble også litt regn på slutten av denne dagen, men vi lot ikke det ødelegge vårt gode humør.

mandag 28. juli 2008

Breivoll - Finnsnes

Vi startet fra Breivoll i gråvær, men møtte sola ganske raskt. Den var med oss nesten hele turen. Det er ikke så mye å fortelle på denne etappen. Vi prøvde fiskelykken, men det var ikke en fiskepinne å få. Skipperen har nok fått hjemlengsel, noe bildet forteller alt om.
Vi ankom Finnsnes om kvelden, og la til på Gisund gjestebrygge. Vi var heldige som fikk plass, for det er en seilregatta om to dager.

søndag 27. juli 2008

Evenskjær - Breivoll

Stupedama. Etter mye om og men hadde minsten endelig samlet til seg nok mot til å hoppe fra bommen.










Vi seilte fra Evenskjær utpå ettermiddagen, og var lenge bekymret for at vi måtte inn i den tykke tåken som buktet seg i yttersvingen ut en fjordarm. Men heldigvis fant vi en gjestebrygge rett før tåken slukte oss. Skipperen hadde fortalt historier om monsteret i tåka, så vi pusta lettet ut for at vi slapp å møte det.



På Breivoll la vi oss til rette på gjestebrygga. Etter at vi hadde lest på plakaten at de skulle ha hele 30,- kroner pr. døgn, måtte vi skratte. Det var latterlig billig. Gjestehavna var ikke oppført i verken den ene eller den andre gjestehavnkatalogen, men vi anbefalte de å gjøre det, og gjerne skru opp prisen litt.
Vi satt oss på bryggekanten og koste oss med tørrfisk og melon, før vi gikk å la oss. Det var kaldt, så flytedressene kom til sin rett.

lørdag 26. juli 2008

Lødingen - Evenskjær


I nydelig solskinn, ferdig handlet og med softis innabords, bar det ut fra Lødingen. Det var et avslappet gjeng som slikket sol som bare det, den stunden den var fremme.





Gu'mor og Gu'far sitt hjertegull ventet på oss på Evenskjær. Hun var der på ferie hos sin mormor og morfar, våre gode venner som tidligere bodde i Talvik.
Huset til Sola og Tommy hadde mange sommergjester, og huset der er fullt av feriegjester hele sommeren igjennom. Her er det virkelig hjerterom og husrom. Vi fikk servert vafler og pizza, og dere kan tenke dere mengden når det var 16 personer der før vi 9 ankom.

fredag 25. juli 2008

Bogen - Lødingen

Lødingen har også lagt godt til rette for båtturistene. Gjestebrygga hadde god plass, med tilgang til servicebygg med dusj og vaskemaskiner. Havna lå skjermet til, med en god molo. Prisen her var 100,- pr døgn inkl. strøm. Dusj kostet 20,- kroner, som man måtte legge i en kasse inne i bygget.



Lødingen er sentrum for losene i Tjeldsundet. Det har det vært i lange tider, og skulpturen her er til minne om det. Dersom man er litt interessert i historien, kan man dra på losmuseet like i nærheten.

torsdag 24. juli 2008

Kjærringøy - Bogen

Da vi sto opp i dag, gjorde vi oss klar og startet videre nordover, med Bogen i sikte. Dette var også en passelig etappe på ca 7 timer. Det var litt rulling fra Karlsøy over Folda, men folket om bord begynner å bli ganske sjøsterke. Det er ingen om bord på Ellevill som har matet krabber enda.
Turen ble benyttet til å vaske litt, blant annet kjøleskapet som luktet surt. Men skipssjefen er ikke blant de lengste her i verden, så det var bare å ta spenntak og stupe uti det.
Bogen: 70,- inkl. strøm, 30,- for dusj. Beløpet legges i konvolutt og viser at her stoler man på folk. Plassen lå fint til, men hurtigbåten som var innom et par ganger i døgnet, hadde både stor fart og store bølger.

onsdag 23. juli 2008

Bodø - Kjærringøy

Slik så skipperen ut da vi forlot havna i Bodø i regn og tåke. Bodø var vårt vendepunkt for denne turen, så nå har vi satt nesa hjemover. Denne økten tok bare 3 timer,men været gjorde at man ikke hadde noe lyst til å kjøre stort lenger.


Vi la til ved brygga på Kjærringøy klokka 13.00. Her var det det gamle handelsstedet som var målet vårt. Vi la oss på enden av flytebrygga, og betalte 100,- for et døgn. Strøm var inkludert i prisen.

Museet på Kjerringøy bestod av et gammelt, og godt bevart handelssted. Det var med store forventninger vi troppet mannsterke opp og kjøpte et billettkort som gjalt både museet og den kombinerte utstillingen der bilder av Harr og forfatterhistorien til Knut Hamsun ble vist. I tillegg var det diverse rabatter på bl.a. sykkelleie, kaffe og kaker på kafeen ol.
Vi ble litt skuffet av museet, der det var flere dører med blankpolerte hengelåser enn åpne dører. De dørene som var åpne inneholdt så mørke rom at man nesten ikke kunne se hva som var der inne. Den gamle krambua var imidlertid åpen, og der fikk man kjøpt seg drops i kremmerhus.

Karl Erik Harrs utstilling over Knut Hamsuns forfatterskap var imidlertid verdt et besøk. Hadde man hatt god råd, skulle man ha kjøpt seg et bilde, men alle utgifter blir målt opp i hva man kunne ha kjøpt til båten for den summen. Så bilde blir det ikke på denne gjengen.

Både museet og utstillingen viste kino i form av bildefortellinger. Disse er nok litt kjedelig for unger, men vi tok de med uansett. Litt kulturell innslag har de bare godt av.

Bodø

Det ble tre overnattinger i Bodø, til prisen av 150,- pr døgn. En dag gikk med til å bade i badelandet her. Alle de fire minste ungene dro dit i lag med vår skipper. Etter 5 timer i bassenget hadde de fått nok, og kom tilbake helt utslitt og rødsprengt i øynene. Av de to badelandene de har vært på denne turen, er Bodø det beste anlegget. I Harstad var det altfor mye støy.
Mens barna var i bassenget var skipperen på Jolin på flymuseet i lag med vår 1. matros og kjentmann. Vi damene var i butikkene og fikk kastet bort litt penger der.

Vi fikk forresten dusj-service og klesvask ombord i redningsskøyta Ruth Opsal, der skipperens tidligere arbeidskollegaer var på vakt. Det var no litt av et styr å passe på klesvasken, for rett som det var måtte skøyta ut på oppdrag. Men vi fikk den da til slutt.

Ellers var det et sevicebygg på kaia. Her var det både dusj, vaskemaskin og tørketrommel. En dusj på 10 minutter kostet 30,- kroner, det samme for vaskemaskin og tørketrommel i 90 minutter. Poletter kunne man kjøpe hos den alltid blide havnevertinnen. Hun kom innom med jevne mellomrom, men hadde også kontor i servicebygget. Her i havna kunne man også kjøpe tilgang til internett. 30,- kroner for en time, eller 100,- kroner for et døgn.

Vi kjøpte reker på kaia den andre kvelden i Bodø, 4 kilo som kostet tilsammen 560,- kroner. Været var ikke så bra som dagen før, men det ble kos allikevel.

søndag 20. juli 2008

Over Vestfjorden

Vi startet fra Sørvågen med storseile oppe da vi la fra brygga. Vi kunne se at det blåste en fin seilvind utpå fjorden. Det gjorde det da også, den første lille timen. Med begge seil oppe, hadde vi en fart på nesten 8 knop. Det lovet godt for den lange overfarten. Så begynte vinden å herje med oss, og kom fra alle kanter. Etterhvert ble det stille, og resten av den 10 timer lange turen, gikk for motor. Men det ble en nydelig dag. Fra å ha startet med flytedress på, havnet vi alle i shorts og t-skjorte. Det ble blå himmel og veldig varmt.




Midt på fjorden var det så varmt at minsten ville bade. Mens mor fiska med snøret 250 meter ut, bada ho i båtsmannstolen med redningsvesten på. Vi ville jo ikke miste ho så langt fra land.





1. matrosen sov ute på dekk og klarte å bli solbrent. Han så ut som en pandabjørn da han omsider våkna, for han sovna med solbriller på.
Vi hengte opp hengekøya på dekk, mellom rulleforstaget og masta. Der lå jentene og kosa seg i sola. Vi hadde sett for oss en overfart med dårlig vær, så middagen var planlagt i form av pølser med brød.

Vi ankom Bodø klokka 20.00, brun, nybada, noen solbrente, men alle veldig fornøyd. Hvem var det som hadde gruet seg til denne lange overfarten?

lørdag 19. juli 2008

Ballstad - Sørvågen, via Nusfjord og Smeden i Sund

18/7: Det gamle fiskeværet Nusfjord












18/7: Smeden i Sund









19/7: Sørvågen og telemuseet

torsdag 17. juli 2008

Henningsvær - Ballstad, via Ure.

Vi er nå kommet til Ballstad etter en dag med noe urolig vær. Bølgene måtte være minst 10 meter høye, mente ungene. De var kanskje ikke så høye, men de var nok 3 meter på det høyeste. Vi måtte ta en pause i Ure, da bølgene ble litt vel store. Der lå vi ved en kai som tilhørte stedets oppdrettsanlegg. Sjefen der var en veldig hyggelig mann som lot oss ligge der så lenge vi måtte trenge det.
Etter et par timers opphold der, var vi klare til å dra videre. Vi valgte å kjøre ut mellom noen andre holmer enn ved første forsøk. Det gikk heldigvis bedre, selv om det humpet bra.
Fra Ure tok vi veien innom det lille stedet Mortsund, bare for å ta en titt. Innimellom holmene var sjøen rolig, og turen videre til Ballstad gikk greit. Her ble dagen avsluttet med god mat i form av sommerkoteletter, hjemmelagede fløtegratinerte poteter og annet tilbehør.

Still going strong.

Da vi ankom gjestebrygga i Ballstad ble vi mottatt av en hyggelig mann som anviste plass. Vi hadde ringt til han på forhånd med et telefonnummer som katalogen gjestehavner hadde oppgitt. Det viste seg at kontaktpersonene flere plasser i katalogen ikke var oppdatert, akkurat slik som her, men han var like fullt hjelpsom og blid.
I Ballstad kostet det 100 kr pr døgn, inkl strøm. Dersom man ønsket å dusje eller vaske klær, var det mulighet for det på rorbuanlegget like i nærheten. Man måtte bare si i fra at man lå ved gjestebrygga og betale til betjeningen.

onsdag 16. juli 2008

Nyvågar - Henningsvær


15. juli var vi i Lofot-akvariet som lå rett ved siden av gjestebrygga der vi lå. Familien på Ellevill hadde vært her før, men de to minste matrosene husket lite fra turen i 1999. Etter besøket her spaserte vi inn til Kabelvåg for å ha en kulinarisk opplevelse på stedets Mix mett og go'. Så ble kjerring og unger sendt hjem med drosje, mens gutta tok seg en tur på pub'en.


Planen var å være en overnatting i Nyvågar, men dårlig værmelding gjorde at det ble til to. Natt til 16. juli blåste det opp til stiv kuling. Vi lå med hekken mot bølgene, og det førte til lite søvn hos de som sov i de bakerste lugarene. Alle mann var i arbeid midt på natta for å sikre sine båter.

Natta gikk heldigvis greit. Ingen brukstap. Dagen ble nesten til kveld før vi kom oss videre. Gjennom store havdønninger tøffet vi til Henningsvær. Det tok ca en og en halv time. Det har vært et nydelig vær i dag, men den ble avsluttet med litt sommerregn. Det koster 80 kr. pr døgn inkl. strøm å ligge ved brygga. Her var det en havnevert som dukket opp for å ta imot betaling. I morra bærer det videre til Sørvågen, hvis været er på vår side.

mandag 14. juli 2008

Haversand - Nyvågar

Det er mandag den 14. juni, og vi er nå kommet til Nyvågar. Det ble langt på dag før vi kom oss av gårde. Ungene skulle først bade, men den ene våtdrakten på Helisa hadde forsvunnet ned i sjøen i løpet av natten. Den ble heldigvis funnet igjen i fjæra før vi dro. Fra Haverstrand hadde vi med oss to passasjerer som skulle til Svolvær. Det var trangt om plassen i Svolvær, men vi skulle heldigvis bare proviantere. Vi slapp å betale minsteprisen, som var 150 kroner per påbegynt døgn.
Det var meningen at vi skulle overnatte i Kabelvåg, men der fant vi ikke ledig plass. Godt var no det, for vi bestemte oss for å legge oss i Nyvågar, rett ved siden av Lofot-Akvariet. Gjestebryga her lå veldig fint til, og inkludert i prisen på 135,- kr/døgn var strøm og dusj. Det fine med dusjen var at man ikke trengte å betale, og man kunne dusje så lenge man ville. Det var håndduk og såpe tilgjengelig dersom man ikke hadde det med selv. Her får vi også vasket opp klær, for det var en vaskemaskin og tørketrommel med polett-system. En polett koster 35 kroner og gjelder for enten en vask eller en tørk.

Fra Trollfjord til Haversand


Fra Trollfjord kjørte vi i konvoi til Haversand. Ungene tok begge gummibåtene og satte av gårde. Ca halvveis fikk de to eldste nok, men de to yngste holdt ut hele veien, dog under slep det siste stykket. Her ble de servert snop og bananer i plastposer ved hjelp av fiskestang.



Turen til Haversand tok ca. 4 timer. Ved ankomst var det et nydelig vær. Vi la oss ved en frittliggende flytebrygge, nedenfor hytta til et par i fra Alta. Mannen der jobber på Stjernøya i lag med skipperen på Helisa. Her ble vi servert nybakt kake og fersk kaffe.
Selvsagt ble det bading på ungene. Her var en kjempeflott strand som fristet. Senere på kvelden fikk gutta fikk en kjøretur med bil på StorMolla. Snakk om service.

Sommeridyll.

søndag 13. juli 2008

Hurtigrutemuseet og Trollfjord

På Stokmarknes ligger hurtigrutemuseet. Her var vi alle sammen, bortsett fra skipperen på Ellevill. Han lå ved kaia og passet på farkostene våre.
Hurtigrutemuseet var verdt et besøk, for de som liker båtlivet. Jentene var veldig interesserte, og sprang fra den ene utstillingen til den andre.


De som fører hurtigruta er veldig unge








Om bord på den gamle hurtigruta "Finnmarken" som var dratt opp på land. Den bar preg av forfall, og luktet gammelt. Men den var allikevel verdt et besøk, den å. Jentene likte seg ikke i de trange korridorene, og ville verken gå først eller sist igjennom de. De trodde nok at det spøkte der.



Fra Stokmarknes bar det rett til Trollfjord. Her var det stor trafikk av både store og små båter. Hurtigruta "Trollfjord" kom inn rett etter oss og gjorde en piruett til ære for turistene om bord. Senere på kvelden kom også hurtigruta "Nordkapp" innom og gjorde akkurat det samme. Ungene fikk sitt første havsbad innerst i Trollfjord, etterfulgt av en dusj i en av de små "fossene" som rant nedover fjellsiden. Det var en kald fornøyelse, men det ga mersmak. Vi fisket sei som vi ovnsstekte i folie, i lag med diverse grønnsaker. Det var helt nydelig. Vi lå ved en brygge innerst i Trollfjord i natt. Plassen kunne minne litt om Kåven i Langfjord, med kraftverket rett ved siden av kaia.

lørdag 12. juli 2008

Stokmarknes

Fredag kveld ankom vi Stokmarknes. Her la vi oss i siden på redningsskøyta Knut Hoem, båten som skipperen på Ellevill skal begynne å jobbe på etter ferien. I dag har det vært et nydelig vær, med en sol som har fulgt oss hele veien. Vi hadde seil oppe største delen av turen, men måtte sette i gang motoren på slutten for å nå butikken før den stengte. Vi prøvde å fiske litt, men det ble bare 3 sei på oss. De får vi heller gjemme de til vi får noen flere.

I går var det badedag på Grottebadet i Harstad. Her koste ungene seg i 4 timer, i lag med vår skipper. Vi kom til Harstad kvelden før, og lå på en nokså urolig gjestebrygge. Det var kanskje ikke rart at vi var helt alene der, for hver båt som dro forbi på utsiden lagde bølger som vi la godt merke til. Ellers var det samme opplegg på denne gjestebryggen som i Tromsø, man betalte på en parkeringsautomat. Her kostet det 100,- kroner for et døgn.
Da ungene var ferdige med å bade, dro vi videre. Igjennom Risøyrenna møtte vi på flere store båter, samt at vi så mange nysgjerrige seler. Det var en spennende opplevelse gjennom den smale passasjen som kunne minne om en godt traffikert bilvei på land. Overnattingsplass fant vi rett forbi Risøyhavn, inn en liten fjordtarm som het Tranesvågen. Her lå vi til anker og fikk en god natts søvn. Fra Harstad og dit brukte vi 5 timer, og i dag brukte vi 7,5 timer. I kjøretid tilsammen har vi hittil brukt 31,5 timer, inkludert litt fisking innimellom. Vi har enda ikke hatt dårlig vær, bortsett fra at det har vært kaldt. Det som da har vært positivt er at vi ikke har sett noe til mygg og andre insekter.

torsdag 10. juli 2008

Vi kommer til Harstad

Det er blitt onsdag og vi kom oss ikke avgårde før klokken ble kvart på ett. Vi måtte vente på at vaskemaskinen skulle bli ferdig, noe som tok hele 4 timer. Men vi kom oss no avgårde tidligere enn de andre dagene. Det var overskyet, men ikke fullt så kaldt som i går, da vi holdt på å "fryse oss i hjel" i solveggen. Det var litt yr i lufta, men vi fikk no både smurt inn kalesjen med impregnering og oljet det utvendige treverket.
I dag hadde vi med oss alle ungene ombord i Ellevill. De fikk både vært på "tivoli", spilt monopol og sett på film. Med lovnad om å dra til Harstad og badeland hindret vi mytteri.












Ombord i Helisa koser de seg alene. Det var også det de fikk fisk da vi prøvde fiskelykken utenfor Harstad. Tru hva det kan komme av?
Da vi la til gjestebrygga i Harstad, klokka 21.45, var middagen klar. Fisken ble kokt ombord i Ellevill, og potetene ble kokt ombord i Helisa. Maten var helt fortreffelig, servert med løksmør, rømme, flatbrød og rødvin. Og tru det eller ei, desserten bestod av tørrfisk, sætersmør og reinhjerter, etterfulgt av kaffe og konjakk. Dette må jo være livet.

En dag i Finnsnes

Gisund gjestehavn er et flott anlegg, rett ved siden av Gisundbrua på Finnsnes. Moloen går rundt hele området, med kun en liten åpning som man ikke får øye på med første øyekast. Dette gjør at plassen er veldig godt skjermet for vær og vind. Ved ankomst er det bare å finne en ledig plass på gjestebrygga og betale 125 kroner for hvert påbegynt døgn. Pengene puttes i en konvolutt på land, et helt greit system. Inkludert i prisen er også strøm. Det som var ekstra fint, var muligheten for å ta seg en dusj til 20 kroner for 5 minutt, og vasking og tørking av klær til 60 kroner pr.maskin. Husk bare å ha med 20,- kroners mynter, da det kun er det som kunne brukes på automatene.

På Finnsnes ble det også litt shopping. En ny mobiltelefon måtte det desverre investeres i, etter at skipperen hadde dynket sin kones telefon med kaffe. Bare flaksen gjorde at ikke skipperens datamaskin og 2. matrosens splitternye mobiltelefon ikke led samme skjebne, det var nære på. Skipssjefen på Helisa fikk seg en klipp hos frisøren. På kvelden ble vi alle invitert på grilling hos skipperens gode venn og klassekamerat fra tiden i Honningsvåg. Det var et veldig koselig samvær i lag med denne familien, bestående av to voksne, to søte, snakkealige jenter på 4 og 7 år, en hundevalp, to katter og to akvariedyr.

tirsdag 8. juli 2008

Fra Tromsø til Finnsnes

Turen fra Tromsø startet med litt gråvær, men sola møtte oss ved Gibostad. Vi hadde seilene oppe nesten hele turen. Da farten var nede i 3-4 knop, heiv vi ut snøret og fikk stor fin sei. Den ble inntatt da vi var fremme ved Gisund gjestebrygge ved Finnsnes. Vi var fremme der kl. 00.45. Ungene var skrekkelig trett, men holdt ut til fisken var fortært, rundt klokka halv tre på natta.


mandag 7. juli 2008

En dobbel overnatting i Tromsø

Vi fikk med oss nesten to dager i Tromsø. Vi lå på gjestebrygga midt i byen, en kjempeflott beliggenhet til 200 kroner døgnet. Det er bare å legge seg inn i en bås og betale på en parkeringsautomat. Prisen er inkludert strøm. Man må bare passe på at man ikke ramler i hav, for sjøvannet så helt motbydelig ut.
Selv om enkelte av oss ikke kom i seng før halv åtte på morgenen, ble det bursdagsfeiring på etterskudd på Peppes Pizza på søndags ettermiddag. Ellevills 2.matros hadde lenge sett frem til denne dagen. Det ble både pizza og banana split med stjerneskudd. Etter Peppes ble det kino. Skipssjefen på Ellevill tok med seg de fire yngste for å se på Prins Caspian og Narnia. Det var en bra film.

Mandag ble det shopping for store og små. Det var mange feriepenger som brant i lomma. På Ellevill ble det investert i Nintendo DS og en mobiltelefon med høyttaler, i tillegg til klær av diverse slag. Skipssjefen fikk kjøpt seg en gammel trekasse på brukthandelen, den kostet hele 40 kroner.

Klokken 17.45 kastet vi loss, bunkret drivstoff og satte kursen videre sørover.

søndag 6. juli 2008

Tromsø, her kommer vi!

Vi hadde som mål å komme oss avgårde før klokken 11.00, og det klarte vi. En halv time før tiden forlot vi Øksfjord, en like grå dag som i går. Underveis ble det utført litt små-arbeid om bord. 2. matrosen pusset vekk lim etter gamle klistremerker, skipperen pusset, polerte og reparerte rekka.








Også Helisa fikk litt båtpuss underveis. Her blir impregnering overlevert ute på Lopphavet. Senere ble vi fortalt at de holdt på med å bli løsemiddelskadet hele gjengen. En salig blanding av kjemikalier ble påsmurt både her og der. (Ikke rart at båten ikke var helt stødig bestandig:)



Helisa i solnedgang.








Vi ankom Tromsø klokken 1.15. Det var motstrøm og medvind igjennom hele Grøtsundet. Helisa har brukt utrulig lite drivstoff, mye mindre enn Ellevill. Men vi har også varmeapparat som sluker en del.